top of page

Prošli brojevi I3

Izaberi broj i počni čitati

I3 broj I, 2007.

 

​S ovim brojem je sve počelo. Izdan sad već davne 2007. godine pod vodstvom redakcije koja je do sada već diplomirala prvi broj studentskog časopisa I3 daje jedinstven uvid studentima u život na fakultetu u vrijeme dok su današnji brucoši još bili u osnovnoj školi.​

I3 broj II, 2007.

 

Kako je okosnica ovog broja energetika te Procesno-energetski smjer, pomno su obrađivane teme poput solarnog hlađenja, banke leda, biomasa, Laboratorij za procesna mjerenja, obnovljivi izvori energije, geotermalna energija, NE Krško, prirodni plin. Posebnu pozornost privlače trendovi u razvoju podvodnog zavarivanja i nerazornih ispitivanja.

Intervju s mladnim inženjerima Alstoma, Nikom Pulićem i Zlatkom Kvočićem uvijek su interesantni i puni informacija. U ovom broju dan je prilično iscrpan članak o studentskom rallyju, raketnom motoru, Wankelovom motoru, prvacima zrakoplovstva u Hrvatskoj kao i o genijalcu Nikoli Tesli.

Za opuštanje, šaljiv podsjetnik – što to svaki strojar mora imati, windsurfing, Dani hrvatskog filma, Festival znanosti, jazz...

Uz sve to, na kraju časopisa dodane su i matematičke formule (derivacije, integrali, trigonometrija) te formule za momente otpora i tromosti kako bi studentima sve bilo pregledno i lako pronalažljivo.

I3 broj III, 2007.

 

Ovaj, treći broj magazina I3 posvećen je Inženjerskom modeliranju i računalnim simulacijama, relativno novom i mladom smjeru na našem fakultetu.

Ovaj broj donosi nam početke i osnove o projektu Formula Student FSB, zanimljivosti, mogućnosti te primjene solvera ABAQUS. Uz to pokrivene su teme poput NE Krško, biodizela, tvornice Alstom u Karlovcu.

Našao se tu i zanimljiv članak o vrlo skupoj igrački Robosapien V2 – unaprijeđena verzija humanoida Robosapien, kao i skupom dvosjedu Pagani Zonda Roadster F, te prastarom Amiju 8.

Za opuštanje tu je free clibing, putopis o Siciliji, osvrt na kazališne predstave „S druge strane“ i „Vrata do“.

Naravno, neizostavni dodaci – jednadžbe i formule potrebne svakom studentu strojarstva.

I3 broj IV, 2008.

 

S ovim brojem je sve počelo. Izdan sad već davne 2007. godine pod vodstvom redakcije koja je do sada već diplomirala prvi broj studentskog časopisa I3 daje jedinstven uvid studentima u život na fakultetu u vrijeme dok su današnji brucoši još bili u osnovnoj školi.

I3 broj V, 2008.

 

S ovim brojem je sve počelo. Izdan sad već davne 2007. godine pod vodstvom redakcije koja je do sada već diplomirala prvi broj studentskog časopisa I3 daje jedinstven uvid studentima u život na fakultetu u vrijeme dok su današnji brucoši još bili u osnovnoj školi.

I3 broj VI, 2008.

 

Uz konačno odvajanje od matične udruge i osamostaljenje pod imenom Studentska udruga I3, SUI3, ovaj broj su obilježili i mnogi članci vezani za temu brodogradnje.

Saznajemo nešto više o samom Zavodu za Brodogradnju i pomorsku tehniku te tradiciji Pivskog kupa studenata brodogradnje, osnovanom 1951. godine.

Kao posebno zanimljivima možemo izdvojiti članke o periskopu, optičkom instrumentu za promatranje iz skrivenog položaja, te sonaru, uređaju za primanje i slanje zvučnog signala u vodi. Oba članka popraćena su zanimljivim slikama.

 

Naravno, za one koji žele znati više, tu su opisani i biomimetika, odnosno načini imitiranja prirode u tehnici, LEGO Mindstorms, igračka koja to zapravo nije, i još mnogo toga...

 

No, nije sve u tehnici... Dotakli smo se studentskog omiljenog (ili najpotrebnijeg) napitka – kave, skateboardinga i zanimljivih sitnica koje svaki strojar treba imati!

Preporučam i zanimljivi osvrt djevojke s Filozofskog fakulteta na to kako izgleda „dejt“ s jednim punokrvnim Strojarom, uz detaljni „step by step“ vodič kako od pojma žene, doći do veze s jednom takvom i to na fluentnom strojarskom jeziku!

 

Za kraj, mozak na pašu uz potapanje brodova!

 

I3 broj VII, 2009.

 

Kako sama urednica na početku kaže, u ovom broju izražena je želja upoznavanja studenata sa studentskim udrugama koje djeluju na Fakultetu te još nekim aspektima studiranja, poput „Ne da mi se“ fenomena koji zahvaća sve studente, te začudo raste proporcionalno s godinama studiranja.

 

Što je PROZOR SNOVA (Pomoću Robota Omogućen Znanstveno-Obrazovni Rad Studenata i NOVAka)?

Kako povećati životni vijek alata pomoću implantacije iona?

Može li se brod kretati bez pokretnih dijelova?

Koje su osnove konstruiranja zrakoplovne strukture?

Mi znamo...

 

Popraćena je i tadašnja studentska tribina na temu Bologne. Kako. Zašto. Financije. Prava i obveze studenata. Još uvijek, informacija o tom modelu studiranja nikad dosta, zar ne?

Za naše genijalce i izumitelje dajemo upute o tome kako prijaviti patent.

Svi smo čuli za farad, jedinicu za kapacitet u fizici i elektrotehnici. Tko je Michael Faraday koji stoji iza nje, i zašto, istražili smo za vas.

 

Zaplešimo tango, nazdravimo uz čašicu pelinkovca i zasladimo se neodoljivom čokoladom!

Sve to u 7. broju časopisa I3!

I3 broj VIII, 2009.

 

Na samom početku detaljan i iskren opis dobro nam poznate Akcije „Indeks“, te njenog utjecaja i na naš Fakultet i naše profesore.

 

Godine 2009. obilježeno je i 5 godina Bolonjskog procesa na FSB-u, nažalost, ne u potpunosti uspješnih 5 godina. Pročitajte kako su se snašle prve generacije upisane prema tom modelu.

Još malo Bologne... Ovaj put onaj primamljivi dio – međunarodna mobilnost studenata. Saznajte što su točno Erasmus i Erasmus mundus, te kako i vi možete postati dio njih.

 

Predstavljamo čak nekoliko intervjua s profesorima: Damirom Markučičem, Igorom Čatićem i Borisom Halaszom. Međutim, u intevju o tome kakav im je život bio tijekom studiranja, ali i nakon faksa, govore nam prvi magistri inženjeri s Fakulteta strojarsva i brodogradnje.

 

Odlične slike privući će vam pažnju na još bolji članak o robotskim egzoskeletima, dijelovima dizajniranima za pomaganje i zaštitu svog nosioca.

Još jednom, naši studenti našli su se u Rogoznici, gdje su jedrili tradicionalni Navigacijski plov za čisti Jadran, koji se održavao u organizaciji Sveučilišnog nautičkog kluba FSB-a.

 

Na kraju, malo povijesti uz drage nam Doorse i predstavljanje novog bolida FSB Racing Team-a!

I3 broj IX, 2011.

 

I3 je ponovno počeo izlaziti od pod novim vodstvom i otvorio novo poglavlje u studentskom novinarstvu na našem fakultetu. Tema broja su bile studentske udruge, a broj pokriva razne teme tehničke struke, ali i određen broj kulturno-zabavnih tema.

I3 broj X

 

Idući broj I3 je trenutno u pripremi, te nije dostupan online. Novi brojevi će biti digitalizirani godinu dana po izlazku, a dotada možete pročitati najave ili nam poslati svoje sugestije što želite čitati u novim brojevima I3.

bottom of page