top of page

Bespilotna letjelica "Marica"

Projekt bespilotne letjelice „Marica”–e je započet 2004. u okvirima Hrvatske udruge studenata zrakoplovstva, gdje se u završnoj fazi i danas provodi. Ideja je rođena među studentima entuzijastima predvođenim voditeljem projekta Danielom Filkovićem brojnim suradnicima (Silvestar Bingula, Igor Bogdanović, Goran Ivetić, Krešimir Končić, Mario Marinović, Šime Plepelić, Dean Smolar, Tamara Sopek). Premda projekt nije pionirski, postojali su pokušaji izrade sličnih letjelica tokom Domovinskog rata; inicijativa je i danas u sferi neprepoznavanja.

Prvi koraci su bili početak osnivanja i proračuni bespilotne letjelice. Prvotna ideja letečeg krila s repom je zamjenjena u počecima s mnogo prihvatljivijom konstrukcijom, sličnom većini današnjih bespilotnih letjelica. Usvojeni koncept sa trupom, krilima velike vitkosti, kompozitnom konstrukcijom i jednim „push” motorom. Projekt i dimenzioniranje letjelice započelo je po knjizi „Daniel P. Raymer: Aircraft Design: A Conceptual Approach”. Temeljni podatak, sveukupna masa od 30 kg, bila je baza za konstruiranje. Prema cjelokupnoj ideji modernog razvoja i izrade, nakon prvih proračuna krenulo se u CAD dizajniranje i analiziranje. Oblik letjelice dobiven je analizom u CFD programu (metoda kontrolnih volumena). Proračunavanjem dobiveni aerodinamički koeficijenti ubačeni su u „6dof simulator” (komercijalni paket AEROSIM koji je dodatak paketu MATLA B) gdje su provjereni stabilnost i upravljivost letjelice. Razrađeni projekt je bio nagrađen rektorovom nagradom, nagradom na Inova mladi 2005 te međunarodnim natjecanjima Design Worksop-u 2004 u Manchesteru, ARCA 2005 u Zagrebu i EUREKA ! 2005 u Sloveniji.

Početkom 2005. krenulo se u potragu za investitorima te je pokrenuta razrada strukture letjelice. Na početku tehnološkog razvoja razmatrala se uporaba duraluminija, no ponovno, vođeni idejom najmodernijeg dizajna konstruktori su se odlučili okrenuti u potpunosti kompozitnim materijalima. Odabirom kompozita javili su se brojni novi problemi od proračuna izdržljivosti do tehnologije izrade. Za rješenje tih problema utrošeni su još godinu dana u svrhu dinamičkih ispitivanja te proračuna.Kao primarni materijal pri izradi letjelice odabran je kompozit staklenih vlakana u matrici epoksidne smole iz razloga najboljeg odnosa karakteristike – cijena. Za izradu najopterećenijeg dijela, ramenjače, je također korišten kompozit sa unidirekcionalnim karbonskim vlaknima u epoksidnoj smoli.

Tehnologije izrade koje su se koristile su kalupljenje i laminiranje polistirenom. Kada je produkcija pokrenuta napredovala je poprilično sigurno i brzo. Napravljeno je dosta dijelova, nabavljen je motor „Desert aircraft” od 150 ccm te upravljački set. Nakon nekog vremena pojavili su se problemi koji su zakočili cijeli projekt. Voditelj i suradnici, imali su brojne obaveze prema studiju, naravno. Dio „prve ekipe” je diplomirao te se dogodila smjena generacija u čitavoj Udruzi, pa tako i na projektu.

​Projekt se tako našao i u financijskom i ljudskom deficitu; bilo je potrebno da se novi studenti uhodaju u projekt te sustignu stečeno znanje prethodnika. U dugoj pauzi djelom su riješeni financijski te novi proračunski i konstrukcijski problemi. Projekt je 2009. godine prepušten Danijelu Drezgi i Petru Bišćanu; i danas se voditelj projekta Petar Biščan sa suradnicima (Damirom Zahirovićem, Nenadom Rakićem, Matkom Kolićem i pomočnikom Mariom Žabicom) bavi izradom redizajniranog trupa te završnim Kada je produkcija pokrenuta napredovala je poprilično sigurno i brzo. Napravljeno je dosta dijelova, nabavljen je motor „Desert aircraft” od 150 ccm te upravljački set. Nakon nekog vremena pojavili su se problemi koji su zakočili cijeli projekt. Voditelj i suradnici, imali su brojne obaveze prema studiju, naravno. Dio „prve ekipe” je diplomirao te se dogodila smjena generacija u čitavoj Udruzi, pa tako i na projektu. Projekt se tako našao i u financijskom i ljudskom deficitu; bilo je potrebno da se novi studenti uhodaju u projekt te sustignu stečeno znanje prethodnika. U dugoj pauzi djelom su riješeni financijski te novi proračunski i konstrukcijski problemi.

 

Projekt je 2009. godine prepušten Danijelu Drezgi i Petru Bišćanu; i danas se voditelj projekta Petar Biščan sa suradnicima (Damirom Zahirovićem, Nenadom Rakićem, Matkom Kolićem i pomočnikom Mariom Žabicom) bavi izradom redizajniranog trupa te završnim radovima tipa zatvaranje profila krila, laminiranjem preostalih dijelova te kalibriranjemdinamičkih opterečenja. Na motorci se nalazi motor te se na nju spajaju svi ostali dijelovi. Letjelica je konstruirana i izrađena tako da je rastavljiva i za njeno kompletno rastavljanje i sastavljanje treba cca 10 minuta. Do sada je izrađen kompletan „zmaj” letjelice koji je nedavno bio prezentiran na svečanosti obilježavanje 90 godina FS B–a.

U tu svrhu održano je i predavanje koje je bilo kazatelj koliko takvi tehnički projekti privlače mlade umove. Naime predavanje o bespilotnoj letjelici nije bilo posebno najavljivano, osim kroz službeni trodnevni raspored, ali je bilo održano pred punom najvećom dvoranom fakulteta. Aktualno je dizajniranje i izrada podvozja i stajnog trapa. Preostaje ono što je možda i najteži zadatak a to je ostvariti upravljivost i stabilnost letjelice. Upravo zbog toga što se dobiveni rezultati programa i realnost te tehnička izvedivost ne slažu često, projekt se i odužio toliko. Glavni cilj projekta je već ostvaren; a to je pružanje studentima pravo inženjersko iskustvo, rješavanje konkretnih problema koji ih očekuju u budućem inženjerskom radu. Vidljiv je i onaj sekundarni ali nikako nebitni cilj – polijetanje. Sponzori koji su velikodušno pomogli i bez njih projekt ne bi bio realiziran: Zračna luka Zagreb, Nova d.o.o. Karlovac, Kelteks, Bord Guardian; Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet Strojarstva i Brodogradnje

Jakov Soldić

bottom of page