top of page

League of Legends (skraćeno LoL) je akcijska RTS igrica koju je na svijetlo dana donio Riot games. Cilj ove dinamične i zanimljive igre je timskim radom uništiti bazu protivničkog tima. Jednu ekipu čini petorica igrača koji mogu biti nasumce birani ili pak dogovorom predodređeni. Za pobjedu je nužno brzo i strateško razmišljanje te vještina u igranju s nekim od mnogobrojnih heroja. Izbor čine mnogi kreativno napravljeni heroji različitih namjena.

Mapu koja se naziva „Field of justice” ekipa iz Riot gamesa učinila je vizualno i taktički veoma privlačnom. Taj virtualni svijet se sastoji od tri dijela na kojima se istovremeno odvija borba između dvoje ili više igrača. Svaki tim ima svoje tornjeve koji moraju biti uništeni kako bi se na kraju uništila baza (Nexus), a situaciju dodatno kompliciraju tzv. minioni odnosno „vojnici” koji vas konstantno automatski napadaju. Svojom atraktivnom grafikom i efektima u igri LoL pruža dugotrajnu zabavu koju neki korisnici u rastućem broju slučajeva shvaćaju odveć ozbiljno pa ćete naići na uvrede te namjerne izlaske iz igre. Iako će mnogi zagriženi igrači sličnih igara reći da je LoL samo loša kopija DotA–e, ova igra je zaokupila pažnju mnogih korisnika tako da danas broji preko 15 milijuna igrača. O popularnosti svjedoči i činjenica da je nedavno u Švedskoj održano i svjetsko prvenstvo koje budno pratio velik broj obožavatelja. LoL naravno ima i svoje mane, pa se tako proizvođačima i održavateljima zamjera česta nedostupnost servera, odnosno onemogućeno igranje ili pak otežano igranje (tzv. lagganje). Uz probleme tehničke prirode igrači se nerijetko  susreću i sa neprimjerenim ponašanjem drugih korisnika koje uspješno rješava sustav prijavljivanja takvih igrača. Prednost LoLa je nemogućnost  hackiranja ili krađe korisničkog računa, te naravno činjenica da je igra u potpunosti besplatna.

Uz tako veliki broj igrača napravljen je i način igranja u  kojem svaki igrač brojem pobjeda i poraza povećava i snižava svoj rang u ukupnoj ljestvici (tzv. ranked mode). Svojim nadogradnjama i redovitim  aktualiziranjem kreatori će ovom igrom bez sumnje opravdati titulu najbolje strateške igre na internetu u 2009. godini. LoL je svakako jedinstvena  igra koja će još dugo konkurirati mnogim sličnim igrama na internetu.

Mislav Tujmer

League of Legends

bottom of page