top of page

BEST Zagreb organizira EBEC 2012

Studenti tehničkih i tehnoloških fakulteta Sveučilišta u Zagrebu okupljeni u studentsku udrugu BEST Zagreb prihvatili su se jednog od najvećih pothvata u studentskom inženjerstvu u povijesti Republike Hrvatske. Naime, organizirat će najveće studentsko inženjersko natjecanje – EBEC 2012. Što stoji iza kratice BEST koja možda najbolje opisuje ovu grupu mladih entuzijasta? BEST (Board of European Students of Technology) je studentska udruga koja djeluje u 90 sveučilišta u 30 gradova diljem Europe.

Kao svoj glavni cilj BEST ističe provođenje stručnih seminara širokog spektra tema uz prisustvo članova međunarodnih BEST grupa. Na primjer, u Zagrebu se 2011. godine održao stručni seminar u trajanju od dvanaest dana čija je tematika bila održivi razvoj i njegova primjena u svakodnevnom životu. Osim stručnih seminara BEST Zagreb organizira i razne druge projekte kao što su susreti predsjednika svih lokalnih BEST grupa, motivacijski vikendi za nove članove i kulturne razmjene s drugim lokalnim BEST grupama. Ured BEST –a Zagreb nalazi se u zgradi Fakulteta elektrotehnike i računarstva na adresi Unska 3. Kao primjer uspješne međunarodne suradnje BEST –a Zagreb ističe se i kulturna razmjena s lokalnom grupom BEST Beograd.

U veljači ove godine članovi BEST –a Beograd bili su u Zagrebu, a u kolovozu su Zagrepčani posjetili svoje beogradske kolege, gdje ih je ugostio i zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske. Osim toga, predsjednik Republike Hrvatske. Osim toga, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović pružio je podršku BEST –u Zagreb u aktivnostima koje će provoditi u 2011. godini kako bi zajedno s europskim kolegama promovirali međunarodnu suradnju, dodatnu stručnu edukaciju te povezivali studente s poslodavcima. Svoju potporu radu BEST –a Zagreb pružio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš. Svake godine BEST Zagreb u proljeće održava BEST dane inženjera (BDI ) na kojima se uz inženjersko natjecanje organizira i predstavljanje tvrtki koje omogućava njihovo povezivanje sa studentima Sveučilišta u Zagrebu – svojim budućim zaposlenicima. Na samo natjecanje u sklopu BDI –ja mogu se prijaviti ekipe čiji članovi nisu članovi BEST –a Zagreb.

Inženjersko natjecanje zapravo je Lokalno natjecanje i uvod je u Regionalno natjecanje na kojem se biraju najbolji mladi inženjeri regije kojoj BEST Zagreb pripada. To je srednjoeuropsko natjecanje na kojem se uz zagrebačke, natječu i studenti iz 9 drugih gradova, a to su Bratislava, Budimpešta, Graz, Brno, Beč, Prag, Veszprém, Ljubljana i Maribor. Nakon Regionalnog natjecanja slijedi finale. Godina dana lokalnih i regionalnih natjecanja kulminirat će u kolovozu 2012. godine kada će se najbolji mladi inženjeri susresti na najvećem studentskom inženjerskom natjecanju Europe – EBEC –u (European BEST Engineering Competition).

Tu se očituje piramidalna struktura triju razina natjecanja kojom će najbolji doći u Zagreb. Organizaciju samog EBEC –a 2012 BEST Zagreb osvojio je na natječaju održanom unutar BEST –a na europskoj razini u lipnju ove godine. Svjesni veličine zadatka s radom se krenulo godinu dana prije samog događaja. Kao glavni organizator izabran je Željko Martinović, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, i dugogodišnji BEST –ov član. On je, uz upravni odbor BEST –a Zagreb, odabrao tim koji će podijeljen po funkcijama ( odnosi s javnošću, odnosi s tvrtkama, tajnica glavnog organizatora, osoba odgovorna za natječaje…), ne samo organizirati najveće studentsko inženjersko natjecanje Europe, nego i istaknuti Zagreb kao važan faktor u europskoj budućnosti.

Posljednje izdanje EBEC –a, koje se održalo u Istanbulu u Turskoj 2011. godine, okupilo je preko 200 studenata s tehničkih sveučilišta diljem Europe. Sveukupno, 11 međunarodnih i lokalnih partnera podržalo je događaj, dok su u samom finalu sudjelovala 104 studenta, odnosno 26 najboljih timova. Ovogodišnje EBEC –ovo finale postavilo je visok standard za sljedeću godinu. Samo natjecanje EBEC 2012 traje osam dana, od 1. do 8. kolovoza, od kojih će jedan dan biti odvojen za razgledavanje ljepota Zagreba. Na njemu će sudjelovati preko 200 studenata iz cijele Europe. Do tako velike brojke ljudi dolazi se, osim zbog samog broja od 104 natjecatelja, i zbog ogromnog organizacijskog posla koji zahtjeva da se uz domaće organizatore dovedu i koorganizatori iz cijele Europe. EBEC 2012 strukturno je podijeljen u dva natjecanja; Case Study i Team Design. Za Case Study tvrtke sponzori natjecanja daju timovima realne probleme za koje oni moraju smisliti neko hipotetsko rješenje. Team Design dio natjecanja traži od natjecatelja razvijanje fizičkog prototipa rješenja nekog određenog problema.

Nakon osam dana natjecanja, ne brojeći jedan dan uživanja u gradu, studenti će se vjerojatno htjeti opustiti i ostati još koji dan u Zagrebu ili posjetiti našu obalu. Budući da je to sredina ljeta, vjerujemo kako će se odlučiti za put na more. Iz Zagreba će vjerujemo ponijeti samo najljepše uspomene, a nama će ostati samo da uživamo u činjenici da su Zagreb i Hrvatska barem na trenutak bili središte Europe.

Martina Grgić

bottom of page