Ukoliko ne znate što je mali zeleni papirić vrlo vjerojatno ćete sudjelovati u dobrovoljnim radnim akcijama pripremanja, pospremanja i održavanje tijeka sljedeće regate. Tu su razni poslovi kao postavljanje plakata, nošenje teških vrećica i parkiranje brodova, a ukoliko ste mlada djevojka, komunikativni i ljepuškasti, imati ćete čast ugošćivanja natjecatelja. Koji će vas od poslova zahvatiti… nadajte se da nikom  ključevi ne padnu u vodu. Sve za iskupljenje Katedri. Sve u svemu bila je uspješna regata. Osim samog veslanja, događaj je pratila i odlična muzika puštana sa štekajućeg CD –player–a (za mlade čitaće, MP 3–player promjera 13 cm) , no bez brige  štekanje je bilo zaustavljeno dolaskom drugog CD –player–a.

Bilo je i par urnebesnih trenutaka poput sudara ženske ekipe  medicinskog Fakulteta u naše strojarke. No regata nije bila limitirana samo na studente, tu je bila iZlatna ekipa Zlatnih godina, svima dragi profesori sijedih glava i mudrih riječi. Sa našeg fakulteta sudjelovao je čarobnjak materijala, prof. Ivušić. Profesore svake pohvale. Iako su očekivano bili zadnji, svojim naporima su bili nagrađeni brojnim medaljama i jednim novim crvenim termoforom. Za kraj je bila hrvatska himna, praćena zvukovima ekstremnog šuma koji su dolazili iz ručnog računala (za mlade čitače to je nekadašnji mobitel bez mogućnosti zvanja/poruka i 3G–a). Kao i svemu lijepom, i regati je došao kraj, te se publika naglo koncentrirala na izlaz gdje su se dijelili mali zeleni papirići, te veselo produžili svojim domovima. Tko je pobijedio, nije ni bitno. Bitno je sudjelovati, što je podržano medaljama oko vrata svih natjecatelja. Želiš i ti jednu? Veslaj za fakultet, neće ti biti žao.

 

Teo Braun

Mračna strana studentske regate

Vidjeli smo i previše često u filmovima, naoko dobar  restorančić, mala firmica i svi njeni radnici su dobri i pristojni te uvijek nasmiješeni. Na površini je potpuni san, no u srži svega toga je mafija, pranje novaca, poslužuju se psi za svinjetinu, štakori, žohari i ostale gnusne stvari o kojima ne bi ste smjeli ni maštati, to je realnost američkih filmova, a možda ponegdje i stvarnost. Naša regata nije tako zla, niti iza nje stoji mafija ili neki zlikovci, iza naše regate skriva se Katedra za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Kao što po samome nazivu možete zaključiti to je opaka organizacija koja se bavi… tjelesnim odgojem (iznenađujuće). Bio je ovo 19. Veslački susret osmeraca koju je Katedra za tjelesnu i zdravstvenu kulturu kao i svake godine uspješno organizirala.Publika je bila u velikom broju, no nisu baš dijelili neko oduševljenje, ali su bili tamo, ponosno se smrzavajući. Zašto? Sve za jedan mali zeleni papirić.