top of page

Dana 12. lip. 11. održano je 2. Hrvatsko Red Bull Soapbox natjecanje u samogradnji vozila na prirodan pogon (na gravitaciju. Vozila su bila inspirirana samo kreatorovom maštom, naravno uz neke sigurnosne uvijete, poput obaveznih kočnica, kvalitetnog upravljačkog sistema, te maksimalnih dimenzija, no nisu smjela imati nikakav vanjski pogon, kao što su pedale, motori, ili bilo kakav drugi oblik pogona.

Dva dana i noći trajale su pripreme staze za utrku – cijela je staza obložena balama slame uz rubove ceste, osigurana su i stabla blizu ceste u slučaju izlijetanja pilota čudnovatih bolida, a šetnica uz Tuškanac ograđena je kako nitko od gledatelja ne bi zalutao na cestu. Vođeni samo hrabrošću, u svojim vozilima kućne izrade oštroumni i odvažni vozači su se obrušili na Tuškancu u Zagrebu niz 450 metarski izazov sa dvije šikane i skokom. Nagib nije baš rekreativan te kada bi se ta staza preselila u Alpe bila bi to jedna solidna crvena staza. Stručni ocjenjivački sud pun slavnih faca sudio je držeći se sljedećih kriterija: maštovitost i originalnost vozila, atraktivnost nastupa na startu (kreativni „performance“ u trajanju od 30 sekundi) i brzina vožnje tj. izmjereno vrijeme. Za svaki slučaj, s obzirom na strminu staze, naručena su čak četiri kola hitne pomoći. Od oko 150 prijavljenih timova za natjecanje je odabrano 70, od kojih su još 21 tim odustali.

Većina vozila je bila krajnje maštovito napravljena, neka sigurnija, dok su druga malo manje sigurna za vozače. Izuzev natjecatelje bilo je i 3 tima koji su bili tu samo radi atrakcije za publiku, te trial poslastica, četverostruki svjetski prvak Adam Raga koji nam je pokazao što znači kontrola, ravnoteža i koncentracija! Nakon toga iscrpljujućeg popodnevnog eventa još nije bilo sve gotovo jer se morala pojesti sva hrana i popiti sva cuga koju je Red Bull osigurao svojim natjecateljima organizatorima i gostima u Saloonu gdje nas je pratila fenomenalna muzika!


Matija Ljubičić

Red Bull ​Soapbox utrka

bottom of page