top of page

Vodič kroz Elemente Konstrukcija

Dakle, ovaj tekst je namijenjen svim studentima koji su tek upisali, ili imaju ponovni upis iz predmeta Elementi konstrukcija ili Elementi strojeva. U njemu ću vam ponuditi nekoliko savjeta i naputaka kako bi lakše savladali EK.


Elementi konstrukcija se bave kao što sam naziv kaže osnovnim elementima za koje postoji već niz tablica i podataka kako bi mogli što brže, jednostavnije i učinkovitije pripasati neki elementarni dio poput npr. Vijaka, matica i sl. te tablice služe tome kada se nađete u nekoj situaciji gdje bi trebali koristiti takav elementarni dio da vam pomognu odrediti ili lakše proračunati spoj i opterećenje na takvim dijelovima. Ujedno su oni standardizirani i najčešće prate ISO normu te je samo pitanje odabir veličine ovisno o opterećenju.


No dosta o samoj svrsi predmeta nego da pređemo na ono bitno, kako uz što manje muke i rada proći predmet. Za prolazak navedenih predmeta će vam biti potrebno sljedeće:

 

  1. Uvjet za polaganje ispita
  2. Kraut
  3. Digitron
  4. Decker (opcionalno)


Pa dotaknimo se točke 1. Ukoliko me sjećanje dobro služi i nisu promijenjeni kriteriji, za dobivanje zelenog svijetla za izlazak na kolokvije i ispite su naravno  programi. Toplo preporučam da svi radite sami programe jer ćete time izvući nešto puno korisnije od toga da znate riješiti jedan od ovako jednostavnijih problemskih zadačića, a to je naučiti ćete pravila tehničkog crtanja koja budimo iskreni nakon što ste položili RIIG niste nigdje drugdje koristili osim možda debljine linija na OPR-u, a i naučit ćete koristiti jedan od alata za crtanje. Ovaj kolegij ima nekoliko programa zavisno od semestra u kojem se sluša a ti su:

  • Stezni i zavareni spoj
  • Vijčana preša
  • Vratilo
  • Spojka
  • Reduktor.

Stezni i zavareni spoj:


Ovaj program je vrlo lagan za početak. Za izradu programa nije potrebno više od 2 sata za nekog tko ga zna raditi što će reći maksimalno 10 radnih sati sveukupno. Crteži su podjednako teški kao i proračun što je vrlo zgodno za kasnije zadatke. Najlakše će vam biti ako nakon vježbi isti dan uzmete sat vremena i proračunate si taj dio gradiva koji ste obradili. Oni koji to neće napraviti, ljudi DECKER VAM JE BIBLIJA ZA TO! U deckeru vam je puno toga objašnjeno tako da pročitajte jednom da shvatite. Na ovom programu ćete naučiti onaj bitan dio koji kasnije vjerojatno nećete koristiti dok ne krenete nešto zbilja projektirati a taj je odabir dosjeda i površina. Tu ćete shvatiti što znači kada se nanosi sloj nečega i koliko to može poremetiti stvari!

bottom of page